HAZİRAN AYI

Haziran'da her yer gülistan olur, Nur ile açılır, pembe goncalar. O kum topraklar, bağ, bostan olur Türlü türlü sebze verir bahçeler.

Havaların iyiden iyiye ısınmasıyla kıyılarda deniz mevsimi açılır. Filizkoparan, Karaerik, Gündönümü ve Ülker Doğumu fırtınaları bu ay içindedir. Ülker Doğumu fırtınası ayın ilk yarısında yağışlara yol açar.

Sağlık: Sivrisineklerin üreyip istilaya başlaması sebebiyle sıtma kendini gösterebilir. Sıcaklar dolayısıyla beslenmede etli ve zeytinyağlı sebze yemekleri tercih edilmelidir. Çeşitli meyveler, marul ve salata yenilmesi faydalıdır.
Meyvecilik : Ağaçların sık meyveleri seyrekleştirilir. Ayın 22'sine kadar yaprak aşısına devam edilir. Fındıklar çapalamr.

Sebzecilik: Hindiba, turp, karnabahar, maydanoz, hıyar, bezelye, fasulye, patlıcan, kış pırasası, kavun, karpuz ve domates fidanlarının güçlenmeleri için ilk iki yaprağının filizleri koparılır. Yetişmiş bezelye ve fasulyelere sırık dikilir. Sabahları bolca ye akşamları orta surette sulanır.

Bahçecilik: Yağmurlardan sonra bağlara kükürt serpilir. Bahçe çimenleri 15 günde bir biçilerek üzerlerinden ağır sürgü geçirilir. Her çeşit fide akşam üzeri dikilir. Yabani güllerden çelik dikilir. Yediveren güller budanır. Enginarların diplerindeki sürgünler, ürün alındıktan sonra ayrılır.

Çiçekçilik: Geçen ay ekilmiş tohumlardan yetişmiş fidanlar dikilir. Yaz şebboyu, pembe hatmi ile gelecek yıla ait çiçeklerin ekilmesine başlanır.